Zaščitite svoje oči!

Zaščita oči pri delu je pomembna in obvezna. Če je bilo zaščitna očala še pred nekaj desetletji precej redko zaslediti na različnih delovnih mestih, so danes obvezni spremljevalec mnogih delovnih mest. 

Sodobni zaposleni, predvsem pa delodajalec, se zelo dobro zaveda pomembnosti kvalitetno zaščitenih oči, saj lahko v nasprotnem primeru pride do hudih in nepopravljivih poškodb oči. V različnih delovnih okoljih se zaposleni srečujejo z nepredvidljivimi situacijami, zaradi česar je nujno, da vsa delovna očala zadostujejo evropskim standardom. 

Posebno pozornost je potrebno nameniti zaščitnim očalom z dioptrijo. Zakon o korekcijskih zaščitnih očalih pravi, da morajo biti taka očala sestavljena iz trpežnejših okvirjev, pa tudi iz bolj trpežnih leč, saj je njihova naloga, da uporabniku zagotavljajo enake pogoje dela, kot jih imajo zaposleni na enakem mestu, ki dioptrije nimajo. Poleg tega, da uporabniku omogočajo oster vid, ga morajo tudi ščititi pred najrazličnejšimi zunanjimi vplivi,  s katerimi se posameznik srečuje. Leče korekcijsko – zaščitnih očal so zasnovane tako, da prenesejo večne natezne sile od običajnih leč, okvir očal je prilagojen delovnemu mestu, včasih imajo taka očala še stransko zaščito. Glavni kriterij, ki mu morajo zadostovati je, da lastnika pri delu nikakor ne ovirajo. Pri izbiri takih očal se moramo posvetovati z optikom, upoštevati pa morajo standard EN 166. 

Na našem tržišču si lahko priskrbite zaščitna očala z dioptrijo podjetja UVEX. Gre za visoko kvalitetna očala, za katera leče izdeluje slovensko podjetje s 25 letno tradicijo in ISO certifikatom. Očala zadostujejo vsem standardom. Primerna so za vse poklice, posebej v proizvodnji. 

Zanimivost: Inuiti so vedeli, da premočno sonce, ki se odbija od snega, močno škoduje vidu. Da bi zaščitili svoje oči, so iz rogovja jelenjadi, iz školjk ali iz lesa izdelovali sončna zaščitna očala. Ta so bila pričvrščena na vrvico, ki so jo zavezali okrog glave, pokrivala so oko, na sredini pa so imela tanko režo, ki jim je omogočala dober pogled ob maksimalni zaščiti očesa. Raziskovalci domnevajo, da so prve primerke izdelali že pred dva tisoč leti!