Najboljše zdravilo – SMEH!

Iskren smeh ni le prijetna popestritev, znanstveniki so odkrili, da ima tudi veliko pozitivnih učinkov tako na naše zdravje, kot tudi na splošno počutje. Ste kdaj dlje opazovali otroke pri vsakdanjih opravilih? Majhni otroci se pošteno nasmejijo velikokrat na dan, odrasli pa se zdimo zasuti z vsakodnevnimi težavami in nenehnim načrtovanjem. Časa za sprostitev in pošteno dozo gromkega smeha nam tako velikokrat zmanjka. 

Če se malce potrudite in poiščete razlog za dobro voljo in vesel smeh, boste za svoje psihično in fizično počutje naredili res veliko. Nenazadnje je »terapija s smehom« zabavna, preprosta in brezplačna.
Pa poglejmo kakšne kako smeh pozitivno vpliva na nas:

Smeh sprosti telo:

Ko se nasmejemo iz srca, se bodo mišice našega telesa pošteno sprostile in ostale sproščene še dobrih 45 minut.

Smeh spodbudi imunski sistem:

Smeh dokazano zniža nivo stresnih hormonov, hkrati okrepi imunski sistem, zato se naše telo lažje zoperstavi vnetjem. Na ta način se poveča naša odpornost.

Smeh sproži sproščanje endorfinov:

Ob smejanju se v telesu sprožijo hormoni steče – endorfini. Ti poskrbijo, da se izvrstno počutimo, poznano pa je, da lahko začasno celo odpravijo bolečino.

Smeh ščiti srce:

Smejanje izboljša delovanje ožilja in okrepi pretok krvi. Omenjeno lahko ima močan vpliv na srčno-žilni sistem, tudi verjetnost za srčni napad se bistveno zniža.

Smeh deluje kot shujševalna kura:

Učinka smeha ne gre enačiti z obiskom telovadnice, neka raziskava pa je pokazala, da deset do petnajst minut smeha ugodno vpliva na telo tudi zato, ker na za način »pokurimo« kakih štirideset kalorij. V letu dni bi tako zgolj zaradi vsakodnevnega smeha, lahko izgubili kilogram in pol!

Smeh nas razbremeni:

Ni ga zdravila, ki bi hitreje razpršilo gromko jezo ali spor, kot to lahko stori dober krohot. Pogled na težavo iz zabavnega kota lahko težavo postavi v pravo perspektivo. Tako se boste izognili zagrenjenosti in oklepanju starih zamer.

Smeh vam lahko podaljša življenje:

Ko je smeh vaš vsakdanji sopotnik, življenje ni le zabavnejše. Neka Norveška študija je dokazala, da so ljudje z dobrim, pristnim smislom za humor bistveno bolj dolgoživi. Še posebej vzpodbudni dokazi so se pokazali, kadar je šlo za bolnike obolele za rakom.

Avtorica: Helena Odlak Kosi