Zgodnji znaki diabetesa

Po podatkih Diabetes Atlasa je bilo pred dvema letoma na svetu 415 milijonov odraslih, ki jih pesti diabetes. Ocenjujejo, da se bo to število do leta 20140 še občutno povečalo, pričakujejo, da bo diabetes bolezen kar desetih odstotkov vsega odraslega prebivalstva (cca. 642 milijonov odraslih).

Čeprav gre pri diabetesu za zelo resno obolenje z nezavidljivimi posledicami, pa se ga da v zgodnji fazi z dovolj hitrim ukrepanjem bistveno omiliti, nemara celo preprečiti njegov izbruh. Da se ne znajdete v nezavidljivi številki med obolelimi, bodite pozorni na zgodnje opozorilne znake.

Diabetes tipa 1 je avtoimunska bolezen, ko trebušna slinavka neha proizvajati inzulin – hormon, ki poskrbi, da telo iz hrane pridobi energijo. Ta tip diabetesa nima nobene povezave s prehrano ali življenjskim stilom.

Diabetes tipa 2 pa je stanje, ko telo ne zna pravilno uporabiti inzulina, temu rečemo tudi inzulinska odpornost. Pri diabetesu tipa 2 telo sprva proizvaja povišane količine inzulina, da bi ga pravilno uporabilo, sčasoma pa se izčrpa. (to še preveri!)

Znaki diabetesa se pri človeku pokažejo razmeroma zgodaj. Kljub temu je potrebno biti na te znake pozoren, saj jih pogosto prezremo in se bolezenskega stanja zavemo šele, ko se je bolezen že razplamtela.

Nekaj zgodnjih znakov diabetesa tipa 1 in 2, na katere bodite pozorni:
Pogosto uriniranje, kljub temu, da ne pijete več kot po navadi
Močan občutek nepojasnjene žeje
Povišan občutek stalne lakote, tudi po jedi
hitra izguba teže ali nepojasnjeno pridobivanje teže
Počasno celjenje ran
Glivične okužbe
Pogosti glavoboli
Zamegljen vid
Občutek slabotnosti
Kožna srbečica, predvsem v predelu dimelj
Spremembe na koži, predvsem temnejše lise na področju dimelj, vratu in pod pazduho
Otopelost in mravljinčenje v rokah in nogah
Nenadno poslabšanje vida
Impotenca ali motnje moške spolne funkcije

Strokovnjaki opozarjajo, da je ob opažanju enega ali več simptomov dobro čim prej obiskati osebnega zdravnika. Hitro diagnosticiranje lahko odločilno vpliva na kvaliteto življenja in stopnjo obolelosti. Zavedati se morate, da lahko že preddiabetična stanja močno vplivajo na riziko obolenja za srčno-žilnimi boleznimi. 

Avtorica: Helena Odlak Kosi