Tolščak – »plevel« z veliko zdravilno močjo

Navadni tolščak ali portulak izvira iz Perzije in Indije. Ponekod ga cenijo in gojijo kot vsestransko uporabno zelenjavo. Pri nas ga običajno tretiramo kot plevel in se ne zavedamo, da je tolščak »plevel« z veliko zdravilno močjo.

Kot zdravilno rastlino so ga uporabljali že v stari Grčiji, saj pomaga pri povišanem krvnem tlaku. Zaradi vsebnosti pektina pomaga pri zniževanju holesterola.

Tolščak ima največjo vsebnost omega 3 maščobnih kislin izmed vseh rastlin in je prava zakladnica zdravja.
Vsebuje:

 • veliko antioksidantov,
 • vitaminov,
 • mineralov.

Vsebuje največ vitamina A, bogat je z vitaminom C in vitamini B kompleksa, vsebuje železo, magnezij, kalcij, karotenoide in riboflavin. Listi tolščaka vsebujejo celo 20-50 mg vitamina C in 1,5–5 mg% karotena. Mladi listi so blagega, kislo-slanega in aromatičnega okusa. V prehrani jih lahko koristimo v obliki solate, starejše liste pa se pred uporabo skuha. Rastlino lahko uporabljamo kot začimbo ali za juho.

Njegova semena lahko v zemlji ostanejo živa do 40 let in kalijo v vseh možnih klimatskih pogojih. Seveda je zaradi vsebnosti C vitamina rahlo in prijetno kiselkastega okusa, ki se ga pri termični obdelavi sicer nekaj izgubi.

V kulinariki je uporaben v solatah, prilogah, mešanih jedeh in sendvičih.  Natrgate lahko kar cele vejice, saj dokler je mlad so zelo okusna in hrustljava tudi njegova rdečkasta stebla. Natrgate kar cele vejice, ga grobo narežete na solato ali za nadaljnjo uporabo.

Uporaben je kot:

 • kot vse druge presne listnate solate samostojno zabeljen v solati,
 • presen v kombinaciji z vso ostalo presno ali kuhano in ohlajeno zelenjavo,
 • hladna solata – dušena ali soparjena,
 • topla priloga – dušena ali soparjena,
 • s krompirjem kot topla samostojna jed dušen ali soparjen,
 • kot presen ali kuhan dodatek v vseh vrstah rižot,
 • presna ali kuhana sestavina omak za testenine in
 • sestavina juh, enolončnic in namazov.

Upraba v luhinji - recepti

Zaradi dejstva, da je užiten in nadvse okusen že surov, se priporoča krajša termična obdelava, da ohranite čim več hranilnih snovi.

Kremna zelena juha iz tolščaka
Sestavine: rdeča čebula, strok česna, oljčno olje, 425g tolščaka, 1l vode, jušna osnova, poper, sol

V loncu segretemu oljčnemu olju, dodamo nasekljano in olupljeno čebulo in narezan česen ter pražimo približno 2 minuti. Dodamo 400 g tolščaka in ga pražimo približno 3 minute. Sestavine zalijemo z vodo in dodamo jušni kocki ter sol, zavremo in pustimo vreti približno 5 minut.

Pasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko juho in jo začinimo s sveže mletim poprom. Juho precedimo skozi cedilo v čist lonec in jo pokuhamo na šibkem ognju.

V Segrejemo ponev in orehe pražimo približno 4 minute, da dobijo zlatorjavo barvo, brie narežemo na koščke. Juho nalijemo v jušne skledice ali krožnike in vanje porazdelimo preostali tolščak, brie in orehe.

Rižota z ješprenjem in tolščakom
Čas priprave 10 minut

Sestavine: večja količina tolščaka, kuhan ješprenj, čebula, česen, peteršilj, oljčno olje, sol, poper.

Postopek:
Ješprenj čez noč namočimo, naslednji dan zamenjamo vodo in ga skuhamo. Ohlajenega lahko hranimo več dni v hladilniku in uporabljamo sproti za rižote in druge jedi.

Na maščobi zarumenimo čebulo in nanjo dodamo grobo narezan tolščak. Kratek čas dušimo, da zelenje malo upade in dodamo kuhan ješprenj, česen, peteršilj in posolimo. Premešamo in pustimo na ognju le toliko časa, da se celotna jed segreje na jedilno temperaturo.

Krompir s tolščakom

Sestavine: večja količina tolščaka, krompir, česen, oljčno olje, sol, poper.

Postopek:
Olupljen krompir narežemo na kose in ga damo kuhat v minimalno količino vode, le toliko, da je pokrit. Skoraj kuhanemu dodamo na grobo narezan tolščak in vse skupaj pokrito kuhamo ali dušimo, dokler se krompir do konca ne zmehča. Dodamo stisnjen česen, posolimo in premešamo ter odlijemo odvečno vodo in serviramo. Zabelimo z nekaj žlicami surovega oljčnega olja in po želji popramo.

Tolščak plevel z veliko zdravilno močjo
Na poti k odličnosti

KONTAKTNI PODATKI

PIOS 365 d.o.o.
ID za DDV: SI17070325

Phone: +386 51627054

Email: info@pios.si

Web: www.pios.si