Se soočate z bolečinami v hrbtu, nogah in kolenih?

Se soočate z bolečinami v hrbtu, nogah in kolenih? Ste razmišljali: kdaj ste se pravilno usedli? Pravzaprav se vsi »mečemo« na stol ali kamor koli že sedemo!

Nepravilno sedenje - "Bolezen sedenja"

Za pravilno sedenje potrebujemo dober sedež, zelo pomemben dejavnik pa je tudi, kako se na sedež pravilno usedemo.

»Bolezen sedenja« so težave, ki se pojavijo zaradi pomanjkanja gibanja in pretežno sedečega dela večine ljudi.
»Udobno sedenje« je sedenje z zgrbljenim hrbtom, kjer sta prsni in ledveni del hrbtenice upognjena, medenica je nagnjena nazaj, glava pa je preveč iztegnjena.
Ta drža je zelo obremenilna in v njej so:

  • drobni vretenčni sklepi,
  •  hrbtenične vezi,
  •  medvretenčne ploščice,
  • tudi organi v prsni in
  • trebušni votlini PREOBREMENJENI.

Ker je prsni koš nagnjen, se rebra ne razpirajo dovolj, da bi lahko pravilno dihali. Posledica tega je počasnejši krvni obtok ter stisnjena  prsna votlina, kar neugodno vpliva tudi na prebavo.

Na stol sedemo tako, da bo zadnjica povsem zapolnila sedežno ploskev, sedimo vzravnano s čimer omogočamo, da je prsna votlina prosta. To omogoča neovirano dihanje, naš krvni obtok bo normalen in tudi prsna votlina ne bo ovirala prebave.

Kadar želimo uporabiti naslonjalo, se moramo usesti kar se da globoko v sedež. Z zgornjim delom telesa se naslonimo nazaj, tako da ramena počivajo na naslonjalu (ledveno krivino je priporočljivo še dodatno podpreti tako, da med križ in naslonjalo namestimo ortopedski valj za podporo ledvene krivine).