Resveratrol

Čudežna molekula, katere potencial šele odkrivamo

Resveratrol je postal širšemu medijskemu prostoru zanimiv pred dvema desetletjema, ko so ga znanstveniki predstavili kot najbolj verjetno rešitev mediteranskega paradoksa.  Kar nekaj časa so namreč ugibali, kaj je skrivnost mediteranskih narodov, ko vendar jedo mastno in nezdravo hrano, pijejo alkohol in kadijo cigarete, pa so kljub temu bolj zdravi od ostalih narodov. Ključ do skrivnosti naj bi tičal v rdečem vinu, ki si ga tako radi privoščijo ob dobri jedači. Rdeče grozdje je namreč bogato z resveratrolom, ta pa dokazano skrbi za zdravje srca ožilja, zmanjšuje možnost za diabetes, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali.

Resveratrol je rastlinski polifenol in po mnenju mnogih znanstvenikov velja za enega večjih odkritij, morda celo največje odkritje po penicilinu. Doslej so se raziskovalci obregnili predvsem v njegovo antioksidativnost, že kar nekaj časa pa velja, da v sebi skriva še veliko več. Deluje izrazito protivnetno in ima vpliv na metabolizem maščob, preprečuje tudi nastanek krvnih strdkov. Če seštejemo vse dobrobiti, ki jih ima na posameznike, je pričakovati, da bo v prihodnosti resveratrol odločilno vplival še na dolgoživost ljudi. 

Bomo ozdravili raka?

Kje najdemo resveratrol?

V zadnjem času se veliko govori tudi o tem, da bi lahko prav resveratrol predstavljal novo čudežno zdravilo proti raku. Dr. Urban Bren, prodekan mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je pred dnevi predstavil nekaj novih izsledkov. Raziskave so pokazale, da resveratrol iz korenine japonskega dresnika zavira nastanke tvorb raka, saj deluje kot blokirna spojina. V fazi, ko nekdo že oboli za rakom, se veže na encime in preprečuje nastanek novih žil, ki tumor oskrbujejo s hranili, tako da le ta ne more pospešeno rasti. Resveratrol tudi preprečuje metastaziranje rakavih tumorjev. Kljub vsemu dr. Bren opozarja, da uradna medicina še vedno zagovarja klasično kemoterapijo in je prehitro govoriti, da smo odkrili zdravilo za rakava obolenja. Nekaj nedvomno drži. Resveratrol ima že sedej ključno vlogo pri preventivi pred rakom, to pa predstavlja odlične obete za nadaljnja raziskovanja.

Kot navaja mediteranski paradoks, je nekaj resveratrola mogoče najti v rdečem vinu. Če bi sicer hoteli poskrbeti za priporočljive količine, bi ga morali popiti kar kakšen liter dnevno. V naravi lahko resveratrol najdemo še v jagodičevju, predvsem v borovnicah. Študente Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo so vzorce jemali še iz granatnega jabolka ter goji jagod, farmacevtski pripravki pa temeljijo predvsem na izvlečkih iz korenine japonskega dresnika, ki je z resveratrolom najbolj bogata.

Avtorica: Helena Odlak Kosi

Preberite si še članek v Mladini:

http://www.mladina.si/183634/resnica-o-antioksidantih/