Regrat – poln zdravja

Med prve znanilce pomladi spada tudi regrat. Prenekateremu vestnemu vrtičkarju ta dela veliko preglavic, saj se ga je zelo težko znebiti. Ko boste prebrali o vseh dobrih lastnostih te hecne rastline, se boste zagotovo redkeje lotevali zatiranja regrata. 

Užitni in so vsi deli regrata, potrebno pa jih je nabirati ob pravem času. Korenine nabiramo zgodaj spomladi ter jeseni, liste spomladi, cvetove pa tudi poleti. Ker je rahlo grenkega okusa in na pogled ni preveč privlačen, so regrat vse do 17. Stoletja uporabljali samo v zdravilne namene. Na jedilnike so ga kasneje uvrstili gurmanski francozi in glede na izsledke, je njegov učinek na telo odličen.

Radi potožimo, da nam primanjkuje časa in prenekatera gospodinja se po pomladni regrat odpravi kar na tržnico. Kot vsaka zelenjava, tudi regrat najlepše uspeva na najbolj pognojenih tleh. Ker gre za travniško rastlino, ga je tako največ najti na travnikih gnojenih z gnojnico ali tistih, kjer se bohotijo pasji iztrebki. Če le uspete, se zato po regrat raje odpravite sami ali pa ga kupite pri prodajalcu, ki mu zaupate; v vsakem primeru ga je pred pripravo potrebno temeljito oprati.

Zdravilni učinki regrata:

Regrat ali v angleškem jeziku dandelion, v dobesednem prevodu pomeni levji zob. Ime je dobil po zunanjem izgledu. Odlikuje ga visoka vsebnost vitaminov C in A, vsebuje pa tudi veliko železa, kalcija in snovi, ki telo razstrupljajo.  

Čvrste kosti:
Poleg naštetih elementov, je regrat bogat tudi s kalcijem, ki poskrbi za čvrste kosti. Zaradi velikih količin vitamina C in luteolina regrat preprečuje starostno izgubo gostote kosti in bolezni, ki so povezane z njo.

Težave z odvajanjem vode:
Ker ima regrat močan diuretični učinek, se iz telesa pospešeno izločajo strupi, kar ohranja zdravje ledvic in urinarnega trakta. Zaradi odvajalnega učinka, regrat pogosto uporabljajo pri hujšanju, zaradi sladkastega okusa pa ga včasih uporabljajo za sladilo. 

Obolenja jeter:
Regrat je poznan po mnogih ugodnih učinkih, ki jih ima na delovanje jeter. Vitamin C in luteolin skrbita za normalno delovanje jeter, nekaj sestavin regrata pa celo preprečuje krvavitve jeter. Regratove grenčine poskrbijo za dobro prebavo, zaradi česar se boste izognili mnogim neprijetnostim povezanim s slabo prebavo.

Težave s krvnim sladkorjem:
Regratov sok poskrbi za delovanje trebušne slinavke, kar ohranja nizek nivo inzulina v krvi. Regrat je poznan diuretik, torej odvaja odvečno vodo iz telesa. S tem odvaja tudi odvečni sladkor. Kot večina grenkih rastlin, tudi regrat znižuje in uravnava krvni sladkor, zato je za bolnike z diabetesom priporočljivo, da izvlečke regrata uživajo čez vse leto.

Nega kože:
Regratov »mleček« je zelo učinkovit pri težavah s kožo, ki jih povzročajo glivice ali plesni. Potrebno je paziti, da mleček ne pride v stik z očmi, sicer pa ga zlahka namažemo pri srbečih mestih, vnetjih, ekcemih. Ena njegovih največjih prednosti je ta, da z mazanjem mlečka ne boste vplivali na hormonsko sliko. Lahko ga uporabljate tudi za preprečevanje aknavosti.

Zdravljenje zlatenice:
Uživanje regrata se je izkazalo za koristno pri vseh stopnjah zlatenice. Ker deluje prečiščevalno ter odvajalno, pozdravi težave z jetri. Visoka vsebnost vitamina C zagotavlja telesu dovolj energije, ko prebolimo zlatenico, saj se pri tej bolezni pojavi preveč bilirubina, ta pa poskrbi za razgradnjo sladkorja. Zaradi premalo sladkorja se lahko počutite izjemno izčrpano, energijo pa boste dobili z uživanjem regrata.

Med preostale pozitivne učinke uživanja regrata zagotovo sodi  uravnavanje krvnega tlaka, preprečevanje zaprtja ter izboljšanje krvne slike.
Kot pri vsakem zdravilu, je potrebno biti posebno pazljiv tudi pri uživanju regrata. Če denimo jemljete zdravila za nižanje krvnega sladkorja, lahko jemanje velikih odmerkov regratovega pripravka, nivo krvnega sladkorja preveč zniža. 

Avtorica: Helena Odlak Kosi