Obvladovanje delovnega stresa

Delovni stres je nekaj povsem vsakdanjega in redki med nami se mu lahko izognejo. To sploh ni nujno slabo, saj je prav manjša količina pozitivnega stresa tista, ki poskrbi, da bomo pozorni, učinkoviti in motivirani za delo. Le pomislite. Ali bi sploh radi opravljali svoje delo, če se vas opravila ne bi vsaj malo dotaknila in bi bili do njih povsem ravnodušni?

Žal pa se rado zgodi, da se stres razraste, delo postane nočna mora. Omenjeno lahko vodi v težave s spanjem, prebavne motnje, v hujših primerih pa celo do hudih bolezenskih stanj. Takrat je potrebno nujno ukrepati. Kaj lahko storimo?

Za začetek bo dovolj, da se držimo nekaj povsem preprostih korakov. Ti bodo poskrbeli, da nas stres ne bo preveč obremenjeval in bomo še naprej zlahka in radi opravljali svoje vsakdanje obveznosti na delovnem mestu.

Stres na delu je povsem normalen. افلام سينمائيه Poskrbite le, da se ne razplamti

Dober začetek dneva

Strokovnjaki ugotavljajo, da ima na naše dojemanje dneva velik pomen jutranja rutina. Poskrbite torej za dober spanec in dovolj zgodnje vstajanje, da se vam zjutraj ne bo preveč mudilo. Že res, da je zjutraj postelja najbolj mično topla in misel na prometne zamaške ne pomaga k odločitvi, da bi nemudoma zapustili toplo kraljestvo. Kljub temu se zavedajte, da poležavanje in odštevanje zadnjih minut do kritične ure, ne bo pomagalo zmanjšati pritiska, ki ga, roko na srce, doživlja večina med nami. Poskusite torej vstati dovolj zgodaj, da se boste v miru uredili, pojedli zdrav grižljaj slastnega zajtrka ali pa si vsaj v miru privoščili skodelico opojne kave. Če sodite med tiste, ki zjutraj poskrbijo še za podmladek, si lahko jutro organizirate že večer poprej. Otrokom pripravite oblačila, poskrbite za zajtrk, predvsem pa jih zbudite dovolj zgodaj, da vam med iskanjem ključev ne bo treba rjoveti, priganjati in igrati policista. Morda zveni utopično, ampak že po nekaj dneh boste želi prve sadove svojega skrbnega načrtovanja in jutra bodo bistveno manj stresna. Na delo se odpravite dovolj zgodaj, da vas ne bo iztiril niti trdovraten jutranji zamašek.

Jasne zadolžitve

Poskrbite, da boste vedno vedeli, kaj natančno nadrejeni od vas pričakujejo. Če je potrebno, si priskrbite planer in si delo organizirajte naprej. Boste videli, kljukice ob oddelanih zadolžitvah zelo pozitivno vplivajo na naše lastno dojemanje dela. Kadar se vam zazdi, da se vrtite v krogu, ne veste, ali se sploh ukvarjate s pravim izzivom, mu morda posvečate preveč ali premalo časa, povprašajte nadrejenega, kaj točno od vas pričakuje. Ko je situacija enkrat jasna, bo tudi lahko obvladljiva in takoj boste bolj zadovoljni.

Izogibanje konfliktom

V vsakem kolektivu se kdaj pripeti, da se znajdemo v konfliktni situaciji. Poskrbite, da so škarje in platno trdno v vaših rokah. Sami zlahka globoko zadihamo, veliko pa bomo naredili že, če na delovnem mestu ne opravljamo sodelavcev. Poskusite se vzdržati komentarjev, ki bi utegnili biti žaljivi do sogovornika. Zasebno naj ostane zasebno, na delovno mesto sodi le delo. Kadar slabo opravljanje dela sodelavca ne vpliva na vaše delo, tega ne komentirajte, pravzaprav se vas ne tiče. Seveda nihče ne pričakuje pohlevnosti z vaše strani, vendar premišljeno izbirajte svoje bitke. Te se »splačajo« le takrat, ko zadevajo vas in vaše delo. Če se konfliktom na delovnem mestu vseeno ne morete izogniti, se naučite pravilnih dihalnih tehnik za sproščanje, v prostem času se posvečajte hobijem, druženju,…

Ni ga čez udobje

Udobje na delovnem mestu je presenetljivega pomena. Že nekajminutno sedenje na neudobnem stolu pomeni obremenitev telesu in razdraženost. Predstavljajte pa si, da v takem stolu dnevno preždite osem ali celo deset ur! Tudi slaba osvetlitev in neprijeten hrup sta dejavnika, ki bosta terjala svoj davek. Poskusite se torej čim bolj udobno namestiti, sedite vzravnano in bodite tudi pozorni na dovolj pogoste majhne odmore med delom. Takrat naredite nekaj preprostih vaj za raztezanje, oči usmerite stran od monitorja, morda naredite nekaj počepov ali se sprehodite po hodniku. To vas bo zagotovo razbremenilo in zmanjšalo neprijeten stres. لعبة الكرات

Pri delu bodite pozorni na udobje in dovolj gibanja

Multiopravilnost? Kar pozabite nanjo

Če je večina pred leti opevala multitasking, torej hkratno opravljanje več izzivov hkrati, so raziskave pokazale, da ne deluje. Z ušesom na telefonski slušalki in prsti na tipkovnici med izračunavanjem dohodnine, zelo verjetno ne boste posvečeni ne enemu ne drugemu opravilu. Izziv nam na ta način polzi iz rok in povečuje napetost ter stres. Pametno se posvetite opravkom in vsakič le enemu. Boste videli, vse boste učinkoviteje opravili v krajšem času, kot če svojo pozornost usmerjate v več izzivov hkrati! Svoj čas pametno načrtujte in si postavite prioritete. لعبه ضومنة Najbolj nujne stvari opravite nemudoma, ostalo pa lahko še malce počaka.

Izogibajte se delanju več stvari hkrati