Košček narave v vaši pisarni

Delovno okolje ima nedvomno veliko vlogo pri našem počutju, pa tudi pri opravljanju delovnih nalog. Zagotovo je lažje presedeti ure in ure v pisarni, ki je postavljena z veliko premisleka in jo krasi kak kos, ki nam je posebno blizu. Kako pa na delovno vzdušje vplivajo zelene rastline?

Pred dvajsetimi leti so se Američani lotili zanimive raziskave. Zanimalo jih je, kako zelene rastline vplivajo na učinkovitost in vzdušje v pisarni. Sodelujoče v raziskavi so razdelili v dve skupini. Pred nalogo so jim izmerili krvni tlak in njegova povprečna višina v obeh skupinah je bila približno enaka. Polovico sodelujočih so povabili v pisarno k reševanju računalniške naloge, drugo polovico je čakala povsem enaka naloga v isti pisarni, ki pa je imela zelene lončnice. Obojim je pritisk ob izzivu narasel, vendar tistim, ki so imeli pisarno brez rastlin, občutno bolj.

Nalogo so oboji rešili enako dobro, vendar tisti z rastlinami v pisarni hitreje in z nižjim krvnim tlakom, komentirali pa so, da so se počutili zelo zbrano med in po opravljeni nalogi. Raziskava je prepričala še zadnje dvomljivce, ki niso  bili prepričani, ali imajo zelene rastline pri produktivnosti kaj vpliva, saj so po navadi prav v najbolj urejenih pisarnah, ki so same po sebi bolj ustvarjalno okolje. 

Osem koristnih sprememb, ki jih prinesejo rastline v pisarni
Da rastline v pisarni niso le okras, temveč imajo veliko pozitivnih vplivov, dokazuje veliko raziskav. Osem opisanih sprememb vas nemara prepriča, da svojo pisarno uredite in z zelenjem popestrite še danes.

ZMANJŠEVANJE STRESA

Ko v delovno okolje prinesete nekaj rastlinja, se bo nivo stresa delavcev močno znižal. Raziskava iz leta 2010, ki so preverjale upad stresa na več nivojih, kaže osupljive rezultate:

upad napetosti in anksioznosti: do 37%
upad depresivnosti: do 58%
upad jeze in sovražnega obnašanja: do 44%
upad utrujenosti: do 38%

V raziskavi so upoštevali eno rastlino na enega zaposlenega oziroma eno delovno mesto.

BOLJ ČIST ZRAK

Tudi na kakovost zraka boste odločilno vplivali, če v svoje delovno okolje prinesete košček narave. Bistveno izboljšanje kakovosti zraka naj bi bilo zaznati že, če je pisarni večja rastlina na tri delovna mesta. Količina ogljikovega dioksida se lahko zmanjša tudi za polovico, pa tudi prahu je v taki pisarni praviloma bistveno manj.

Rastline blagodejno vplivajo na počutje tudi zato, ker zmanjšajo količino strupov v zraku, ki jih v pisarni oddajajo umetni materiali (plastika, lepljeno pohištvo, opleski, talne obloge). Če rastline pravilno umestimo v pisarno, se bomo izognili tudi presuhemu zraku v kurilni sezoni.

MANJ LAŽJIH OBOLENJ TER MANJ ODSOTNOSTI

Bolniške ter odsotnost zaradi slabega počutja niso zgolj dodatna obremenitev sodelavcev, predstavljajo tudi velik strošek za delodajalca. Neka britanska raziskava je pokazala, da so na delovnih mestih, ki jih krasi zelenje, zasledila kar polovico manj absentizma, pa tudi sicer so zaposleni zaradi slabšega počutja manjkali bistveno manj.

POVEČANJE UČINKOVITOSTI

Rastline v pisarni imajo tudi dokazan pozitivni vpliv na učinkovitost zaposlenih. Zvišujejo osredotočenost, koncentracijo in izboljšajo rezultate pri reševanju umsko bolj zahtevnih nalog. Nekatere raziskave celo nakazujejo, da zaposleni pri reševanju nalog napravijo manj napak, naloge pa opravijo bistveno hitreje. Delo z računalnikom se baje izboljša za šest odstotkov. Boljšo koncentracijo raziskovalci pripisujejo tudi dejstvu, da rastline zmanjšujejo odvečni ogljikov dioksid.

PRIJETNEJŠE DELOVNO OKOLJE

Večina se bo strinjala, da je v pisarni, ki jo krasi zelenje, preprosto prijetneje delati. Če v pisarni preživite veliko časa, je zelo pomembno, da se na delovnem mestu počutite karseda udobno. Tudi stranke se v takem okolju počutijo bistveno bolj dobrodošlo.

MANJ HRUPA

Ali sodite med zaposlene, ki jih moti hrup? Potem le brž po lončnico v najbližjo rastlino, raziskave so namreč pokazale, da rastline v pisarni ambientalni hrup znižajo za skoraj pet odstotkov. Tudi sicer nudijo zasebnost, kadar si pisarno deli več ljudi. Ker delujejo kot zastirka, se zaposleni lažje osredotočijo na svoje delo.

POVEČANA USTVARJALNOST

Zanimiva raziskava je pokazala, da so ljudje, v pisarni obkroženi z zelenjem, tudi do petnajst odstotkov bolj kreativni. Raziskovalci to povezujejo z domnevo, da naj bi rastlinje v naši bližini v človeku  zbudilo nagon, da je v bližini dovolj hrane. To nas pomirja in dela zadovoljne, zato se lahko kreativneje lotimo delovnih podvigov.

LEPŠI IN BOLJ ZDRAVI

Z rastlinjem v pisarni, se izboljša mikroklima. Raziskava je pokazala, da se suhost kože zmanjša kar za dvajset odstotkov. Z najljubšo lončnico na delovnem mestu torej ne boste le bolj zdravi, temveč boste tudi izgledali bolje!

Norveški raziskovalci so se osredotočili na 51 pisarn in ugotovili, da imajo  v pisarnah, kjer so zasajene rastline:

30% manj težav s suhim in bolečim grlom

20% manj težav z utrujenostjo

25% manj suhe kože obraza

40% manj kašlja
30% manj glavobolov

Ko boste torej naslednjič razmišljali kako popestriti svojo pisarno, pomislite in v prenovo vključite zelene rastline. Vaš pogled si bo na njih spočil, pa tudi bolj sproščeni in zdravi boste!

Avtorica: Helena Odlak Kosi