Komunikacija moških in žensk

S pogovorom se sporazumevamo in rešujemo odnose v vseh oblikah vezi, tako zakonskih partnerjev, sodelavcev, pa tudi med sorojenci. Dejstvo je, da moški in ženske ne komuniciramo na enak način, zato v komunikaciji nastane verzel, slab stik, nesporazum in potem slaba volja in zamera. Kako komunicirajo moški in kako ženske? Čim bolj poznamo razlike med spoloma in razlike med načinom sporazumevanja, tem lažje in hitreje nam komunikacija uspeva in vzdržujemo dobre odnose. Posledica dobrih odnosov je tudi dobro psihično in fizično zdravje. Poročeni pari in pari v vezi to dobro poznajo, predvsem tisti z izkušnjami ločitve. Na delavnici se bomo pogovarjali o teh razlikah in načinih učinkovite komunikacije.

Komunikacija in razumevanje nasprotnega spola zgleda kot razumevanje Jetija. O njem se govori, menda obstaja, če ga je kdo že videl, mu najbolj ne verjamejo in je še vedno skrivnost. Malo za šalo, malo za res, saj je v vsaki šali nekaj resnice. Moški se pritožujejo, da ne razumejo žensk in one ne njih, ženske pa ne razumejo moških in vedo, da moški ne razumejo njih. Nekako začaran krog in veliko šal na ta račun. Se več pa nesporazumov, konfliktov, jeze, žalosti zaradi tega. V bistvu pa temelji na razumevanju razlik med spoloma in različnimi načini sporazumevanja. Po naravi je namenjeno tako, da se dopolnjujemo.

 

 

jeti

Znanje in razumevanje razlik v komunikaciji moških in žensk nam olajša sporazumevanje in medsebojne odnose.

IZZIV – spoznati razlike med komunikacijo moških in žensk in to upoštevati v medsebojnem sporazumevanju.

Iz predavanja antropologa dr. Gorana Gumzeja, profesorja medicinske antropologije je povzeto mnenje, da še vedno prevladuje mišljenje, da naj bi ženska skrbela za dom in otroke, moški pa za blagostanje in varnost družine. Se strinjamo?

 

Iz osnovnega poslanstva moškega in ženske izhaja zgoraj navedena trditev, ki je bila utemeljena že z veliko raziskavami in analizami tega področja. Po raziskavi stališča žensk in moški do enakosti v Sloveniji iz leta 2016, v katero je bilo vključenih 1.500 ljudi, so bile ta stališča potrjena. Prepričanja o vlogi moških in žensk izhajajo tako rekoč še iz praskupnosti. In s tem tudi načini komuniciranja. Spremenilo se je morda za nianso in v manjšini.

MOŠKI  bi naj komunicirali bolj analitično, logično in objektivno, ženske pa bolj kreativno, domišljijsko, čustveno in umetniško.

Kako torej komunicirajo moški in kako ženske in zakaj? Razlika izhaja iz delovanja možganov, ki različno delujejo glede na spol. In sicer imajo moški več povezav v posamezni hemisferi, kar jim omogoča bolj fokusirano, analitično in logično razmišljanje. Ob tem pa ženski možgani omogočajo več povezav med hemisframa, kar sproži kreativnost, domišljijo, čustva in občutek multitaskinga.

Komunikacija moški in ženska
Logično razmišljanje
Kreativno razmišljanje
Previous
Next

REŠITEV je v prepoznavanju in razumevanju razlik v moški in ženski komunikaciji:

  • Spoznanjem razlik v komunikaciji spolov
  • Razumevanjem razlik
  • Metoda uporabe znanja in upoštevanja razlik komunikacij spolov
  • Reševanje nesporazumov s poznavanjem razlik

Kako različni so ženski in moški možgani?

Da na vse razlike v možganih vplivajo spolni hormoni govori klasična teorija. Moški spolni hormon testosteron moda začno proizvajati že v zarodku. Prav ta hormon naj bi poskrbel za večino razlik v možganih, da se moški možgani razvijejo drugače kot ženski. Pri tem je zanimivo, da ni moški spolni hormon tisti, ki naredi moške možgane moške, ampak je to ženski spolni hormon. Možgani imajo namreč poseben encim. Ta encim moški spolni hormon, ki prihaja iz mod, pretvorijo v ženski spolni hormon, estradiol. Dejansko je potem ta odgovoren za nastanek razlik v možganih.

Epilog

Komunikacija med moškimi in ženskami je zadnjih nekaj sto let predstavljala skrivnost in nerazumevanje, čeprav znanstveniki razlagajo, da so predhodne civilizacije znale uporabiti razlike med spoloma za medsebojno izboljšanje tako v odnosih, kot v življenju. Ni razloga, da nam, v tej sodobnem času, to ne bi moglo uspeti. Morda je največja ovira odmaknjenost današnjega človeka od narave in njega samega, ne glede na spol. Zraven tega način življenja narekuje ali vsaj omogoča ločena življenja, individualno dokazovanje in samozadostnost. Kljub temu pa ljudje omenjajo, da potrebujejo svojo drugo polovico. Nekateri jih imajo za romantike, sanjače in utopiste. Vendar, ko pogledamo res srečne in uspešne pare, obstaja sinergija s katero živita in se dopolnjujeta.

Na poti k odličnosti

KONTAKTNI PODATKI

PIOS 365 d.o.o.
ID za DDV: SI17070325

Phone: +386 51627054

Email: info@pios.si

Web: www.pios.si