Kaj so mehke veščine in zakaj jih potrebujemo?

Ko ste na lovu za zaposlitvijo, bodočega zaposlovalca zanimajo vaša znanja in veščine, ki ste jih pridobili z uradnim šolanjem, tečaji in izkušnjami pri delu. Vse omenjene podatke boste predvidoma predstavili v vašem življenjepisu. Šolanje res vzame veliko časa in uradno pridobljeni naslov govori o tem, kakšne veščine ste pridobili v tem času.
Kaj pa je tista pika na I, tista lastnost, ki poskrbi, da nekdo dobi zaposlitev, nekdo drug z enako izobrazbo pa ne? Če gre za dva kandidata, ki ju zaposlovalec ne pozna od prej, so to zagotovo mehke veščine. Če ste zaposleni in nimate razvitih mehkih veščin, vam bo to preprečilo napredovanje v službi, kadar v podjetju odpuščajo ljudi, se tisti brez razvitih mehkih veščin, prvi znajdejo na seznamu.

Z mehkimi veščinami boste izstopali iz množice

Kaj so mehke veščine?

Mehke veščine so osebnostne lastnosti, ki jih potrebujemo za uspešnost na delovnem mestu. Nekatere so nam dane, drugih se lahko priučimo. Ne glede na to, kako delo opravljamo, bomo pri njem potrebovali nekaj mehkih veščin.

Ste dober poslušalec, aktiven sogovornik, ali se odlično znajdete v stresnih situacijah, ste prilagodljivi in se odlično znajdete v novih nepredvidljivih situacijah?  Vas odlikuje kritično mišljenje, ste odličen pisec besedil, ste predani in zanesljivi? Vse to so mehke veščine, zaradi katerih boste dobro delovali v kolektivu.

Mehke veščine so torej tista dodana vrednost vsakega posameznika. Pri opravljanju različnega dela vam bodo prav prišle različne mehke veščine. Gledano na splošno, obstaja nekaj osnovnih mehkih veščin, ki jih  potrebujeta za domala vsako delovno mesto. Sem sodijo:

Sposobnost komuniciranja, sposobnost delovanja v timu, prilagodljivost, sposobnost reševanja težav, kritično opazovanje, zanesljivost.

Seveda obstaja še cela vrsta mehkih veščin, ki jih lahko imate ali pridobite. Ko se prijavljate na novo delovno mesto, podrobno raziščite, za kak tip službe gre. Pomislite, katere izmed veščin bi vam lahko prišle pri opravljanju dela prav in katero izmed njih imate dobro razvito. Svoje mehke veščine izpostavite v življenjepisu ali spremnem prijavnem pismu!

Kako pridobiti mehke veščine?

Nekatere od naštetih veščin so nam dane, druge lahko pridobimo z obiskom tečaja, s prostovoljskim delom, z branjem literature na to tematiko… Ko razmišljate o dodatnem izobraževanju za krepitev mehkih veščin, naj bo novo znanje skladno z vašimi lastnostmi. Če ste denimo bolj zaprte sorte, vam bo tečaj javnega nastopanja sicer prišel prav, ni pa za pričakovati, da boste na tem področju naredili take korenite spremembe, da boste čez noč postali motivacijski govornik. Postanite najboljša različica sebe in se izpopolnite na področjih, ki so vam blizu in ki se zdijo pomembna za dobro opravljanje dela. Naj mehke veščine postanejo vaša dodana vrednost.